Dieta bezglutenowa — jest zdrowa, czy nie?

Wiele osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy zastanawia się nad tym, czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? Okazuje się bowiem, że teorii na ten temat jest wiele — jedni uważają, że jest to chwilowa moda, inni zaś, że jest to sposób na wyeliminowanie kłopotliwego składnika, jakim jest gluten. Jaka jest prawda? Czy jeśli nie musimy (z powodu celiakii lub alergii) wyeliminować glutenu, to czy warto to robić?

Gluten — kto powinien z niego zrezygnować?

W naszym społeczeństwie żyją osoby, które ewidentnie powinny zrezygnować ze spożywania glutenu. Są to wspomniani wyżej alergicy i osoby chorujące na celiakię, którą inaczej nazywa się chorobą trzewną. Osoby chore, kiedy spożywają gluten w pożywieniu doprowadzają do tego, że uszkadza on kosmki jelitowe, które odpowiedzialne są za prawidłowe wchłanianie się substancji odżywczych. Osoby chore na celiakię mają upośledzone przyswajanie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także niektórych witamin i soli mineralnych. Aby temu zapobiec, powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów z glutenem, co oznacza, że dla nich dieta bezglutenowa jest jak najbardziej wskazana. Zapomnieć o glutenie powinny także osoby, u których stwierdzono nietolerancję tego białka. 

A co z osobami zdrowymi, które na własną rękę chcą wyeliminować gluten? Okazuje się, że obecnie produkowane zboża są modyfikowane genetycznie, co oznacza, że mają niewiele wspólnego z tymi, które spożywali nasi przodkowie. W związku z tym ich spożywanie jest kontrowersyjne. Wielu specjalistów rekomenduje, że dla swojego dobra osoby zdrowe co jakiś czas powinny odstawić gluten. Wówczas będzie można przekonać się, czy dieta bezglutenowa nam służy, czy nie. Warto jednak przed rozpoczęciem jej stosowania wykonać odpowiednie badania, które pozwolą stwierdzić, czy przypadkiem nie jesteśmy uczuleni na to białko. 

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *