Podgrzanie posiłków w mikrofalówce a zdrowa dieta

Wiele posiłków, w tym również tych, które dostarczają firmy cateringowe, jest przeznaczonych do spożycia na ciepło. Jak zatem obrobić je termicznie, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Czy dieta bez glutenu i na odchudzanie będzie miała sens, kiedy podgrzejemy posiłki w mikrofalówce? To pytanie zadaje sobie wiele osób, dlatego dziś postaramy się na nie odpowiedzieć. 

Sprawdź oznaczenie na opakowaniu

Mając na uwadze fakt, że wiele osób nie wie, w jaki sposób skutecznie i zdrowo podgrzać przekazany przez firmę cateringową posiłek, te umieszczają na przekazanych opakowaniach specjalne oznaczenia, które mają na celu naprowadzenie klienta na to, który posiłek należy podgrzać, który trzeba samodzielnie przygotować, np. wymieszać ze sobą, a który można zjeść w takiej postaci, w jakiej znajduje się w opakowaniu. Czy jednak mikrofalówka to dobry pomysł?

Nie da się ukryć, że większość osób używa kuchenek mikrofalowych do podgrzewania i odmrażania potraw. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to urządzenie, które pozwala zrobić to niezwykle szybko, choć zdarzają się wyjątki. Okazuje się, że promieniowanie mikrofalowe ogrzewa cząsteczki wody, a co za tym idzie — potrawy, które zawierają jej dużo ogrzeją się szybciej, niż te, w których można odnaleźć niewielką jej ilość. Decydując się na podgrzanie jedzenia przekazanego przez firmę cateringową, należy pamiętać, aby zdjąć folię, która znajduje się na pudełku lub nakłuć ją widelcem przed włożeniem do mikrofali. Jeżeli tego nie zrobicie, posiłek w związku z nagromadzeniem się w opakowaniu pary wodnej, może po prostu eksplodować. 

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *